Bedrijfsmaatschappelijk werk

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Post HBO bijscholing / refreshment

De Bedrijfsmaatschappelijk werker


Onder Bedrijfsmaatschappelijk werk wordt verstaan: hulpverlening aan individuele en groepen medewerkers bij door hen ervaren problemen van psycho-sociale aard die in verband houden met de werksituatie.


Het primaire doel van de Bedrijfsmaatschappelijk werk is de bevordering van het welbevinden van zowel individuele als groepen medewerkers binnen de arbeidsorganisatie en als gevolg daarvan een optimalisering van werksituaties en werkrelaties.

De trainers


drs. Arthur Nivillac

Arbospecialist

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Mediator


Toen ik in 2012 de stap heb genomen om te gaan investeren in arbeidsomstandigheden op Curacao, was ik echt niet bewust dat er lokaal zo'n grote achterstand is voor wat betreft arbeidsomstandigheden.


Het is werken aan bewustwording van de werknemers en werkgevers, het is werken aan de fysieke omstandigheden, het is werken aan de psychische en gezondheidskundige omstandigheden, zodat wij over enkele jaren kunnen zeggen, dat er vooruitgang is wat betreft gezonde en veilige werkplekken. Op Curacao en in de Caribbean.

Jo-Ann Meulen

Arbeidsjuriste


 Jo-Ann is gespecialiseerd in arbeidsrecht. 

Zij doet de juridische impact van een arbeidsgeschillen, waaronder ook beroepsziekten en contractbreuk horen, uit de doeken. Uit zowel wergevers- als werknemersperspectief.

GastcollegeOok wordt er een gastcollege verzogd door respectievelijk een

 • HR manager
 • Bedrijfsarts

Bijscholing / refreshment bedrijfsmaatschappelijk werk


De post HBO bijscholing / refreshment Bedrijfsmaatschappelijk Werk omvat veertien  onderdelen met ieder een eigen thema. Diverse werkvormen komen aan bod zoals case studies, opdrachten in de eigen werkpraktijk en interactieve colleges door ervaren docenten uit de beroepspraktijk. U sluit een module af met een opdracht en een feedbacksamenvatting voor het portfolio. Het programma bestaat uit de volgende modules:


 • Positie van de bedrijfsmaatschappelijk werk op Curacao
 • Diversiteit in hulpverlening en bedrijfsmaatschappelijk werk
 • Multidisciplinair samenwerken
 • Ontwikkelingen in de maatschappij en arbeidsorganisatie
 • Beroepscode BPSW
 • Arbo beleid en verzuim
 • Positie en relatie HR en BMW
 • Conflicthantering
 • Arbeidsrecht
 • Organisatieverandering en denken over organisaties
 • Positie en rollen Sociaal medisch team
 • Psycho sociale problematieken en Psycho sociale arbeidsbelasting
 • Conflictanalyse en conflicthantering
 • Intervisie

Studiebelasting, een investering in jezelf


De Master opleiding Bedrijfsmaatschappelijk Werk bestaat uit vijf lesdagen en twee intervisiebijeenkomsten.


U volgt de opleiding naast uw werk.

Om de week heeft u op vrijdag college van 08.30 tot 17.00 uur.


De totale tijdsinvestering is 75 uur.

Cursusdata


Mei 2021

- subject to planning


Cursus specificaties


Niveau: HBO

Voor wie: HR managers, bedrijfsartsen, Arbodeskundigen, Bedrijfsmaatschappelijk werkenden, algemeen maatschappelijk werkers


Uitvoerder: Optima Arboacademy BV

Adres: Metselaarsweg 2, Salinja


Duur: 5 cursorische dagen en 2 intervisiebijeenkomsten

Studiebelasting: 75 uur

Collegeuren: 08:00 tot 17:00 uur

Uren intervisiebijeenkomsten: 15:00 tot 17:00 uur


Prijs: NAf 1300,- excl OB

Inclusief lesmateriaal


De Optima-style


Optima Arbo Academy zorgt dat u het beste uit uzelf kunt halen. Dat doen we door kennis en vaardigheden aan te bieden. In de cursussen staat meer de kennis centraal. Tijdens de trainingen gaat u meer vaardigheden ontwikkelen. Optima Arbo Academy daagt de deelnemers uit, laat ze nieuwe dingen ontdekken die aansluiten op de eigen werksituatie. Hierdoor ontstaat een goed en krachtig leereffect.

Perspectieven


Er is een groeiende vraag naar bedrijfsmaatschappelijk werkers vanuit bedrijven, overheden en andere instellingen. Omdat steeds meer mensen sneller hulp aangeboden krijgen is er als bedrijfsmaatschappelijk werker voldoende arbeidsmarktperspectief, en is het verkrijgen van werk doorgaans geen enkel probleem, mits je de juiste opleidingen genoten hebt.


De doorgroeimogelijkheden als bedrijfsmaatschappelijk werker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, of het verder specialiseren binnen je vakgebied. Maar ook het starten van je eigen bedrijf kan natuurlijk gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.