Gezond beeldschermwerk

Gezond beeldschermwerk

Beeldschermwerk leidt tot RSI/KANS


Computerwerk of beeldschermwerk is niet meer weg te denken van de werkvloer. Werken met computers kent veel voordelen, maar werknemers kunnen ook gezondheidsklachten krijgen van teveel beeldschermwerk. Zitten je collega’s in een verkeerde werkhouding achter hun beeldscherm? Of gaat hun computerwerk gepaard met veel stress?


Langdurig werken achter een beeldscherm kan klachten aan armen, nek en schouders opleveren. Vroeger heette dit RSI, nu meestal KANS; Klachten aan Arm, Nek, Schouder. Ook oogklachten komen vaak voor. Het gebruik van laptops, tablets en smartphones zorgt voor een stijging van het aantal klachten. Verkeerd laptopgebruik is momenteel zelfs de grootste oorzaak van RSI/KANS.

Leerdoelen


We leren uw personeel hoe de werkplek het best kan worden ingericht, hoe ze de negatieve effecten van het langdurig zitten kunnen verminderen en hoe ze de eerste symptomen van blessures kunnen herkennen en verhelpen.

Wat leert uw personeel?

 

Na de workshop is uw personeel in staat om:

  • Zelf de stoel op de juiste manier in te stellen
  • De rest van de werkplek juist af te stellen
  • Te reflecteren op het eigen fysiek functioneren
  • Tijdig in te grijpen bij het ontstaan van klachten

 

Betere productiviteit


Een vitale medewerker heeft doorgaans meer energie, wat zorgt voor een betere productiviteit, concentratie, een betere werksfeer en collegialiteit. Door het voorkomen van klachten is er een grote kans op afname van verzuim.

 

De trainer


drs. Arthur Nivillac

Arbospecialist

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Mediator



Toen ik in 2012 de stap heb genomen om te gaan investeren in arbeidsomstandigheden op Curacao, was ik echt niet bewust dat er lokaal zo'n grote achterstand is voor wat betreft arbeidsomstandigheden.


Het is werken aan bewustwording van de werknemers en werkgevers, het is werken aan de fysieke omstandigheden, het is werken aan de psychische en gezondheidskundige omstandigheden, zodat wij over enkele jaren kunnen zeggen, dat er vooruitgang is wat betreft gezonde en veilige werkplekken. Op Curacao en in de Caribbean.

Luigi yanez, 



De workshop


Je leert aan de hand van ergonomische principes en nieuwe inzichten de risico's van beeldschermwerk te herkennen en te voorkomen. Je krijgt inzicht in de verschillende werkhoudingen en het meubilair wat daar (het best) bij past. Want, geen twee mensen zijn hetzelfde en wat voor de één wel functioneert kan bij de ander tot klachten leiden. Soms is een eenvoudige bureaubladinstelling al voldoende om klachten te vermijden. Een aanpassing hoeft niet altijd duur te zijn.


Kortom een dynamische workshop waar je je werknemers of collega's een plezier mee doet. 

Technostress, het nieuwe roken


Doen je collega’s veel beeldschermwerk, dan moet je ook rekening houden met technostress. Bij technostress voelen mensen zich soms overweldigd door alle nieuwe technologieën en het werk dat dit oplevert. Een bekend aspect van technostress is bereikbaarheidsstress: door de moderne informatietechnologie (wifi, tablets, smartphones) kunnen juist beeldschermwerkers in principe altijd en overal werken.


Werkgevers verwachten dat ook steeds vaker. Hierdoor vervaagt de grens tussen werk en privé en kunnen werknemers niet meer herstellen van hun werk. Als je collega’s hier onder lijden, is het verstandig afspraken te maken over (beperktere) bereikbaarheid ’s avonds, in het weekend en tijdens vakanties.

Inschrijfformulier

 
 
 
 
 
 
 
 

Let op: na aanmelding middels de "Verstuur" knop komt hieronder een tekst die het verdere proces beschrijft. Er wordt geen automatische e-mail gegenereerd (die verdwijnen te vaak in de spambox).

Cursusdata


  • 12 november 2020
  • verdere data in overleg



Cursus specificaties


Niveau: MBO

Vooropleiding: HRM, Managers, Arbodeskundigen, Vakbonden, Bedrijfsmaatschappelijk werkers

Uitvoerder: Optima Arboacademy BV

Adres: Metselaarsweg 2, Salinja

Duur: 1 dagdeel

Tijd: 14:00 - 17:00 uur

Prijs: workshopgeld ineens 350,- ex. OB

Inclusief lesmateriaal en certificaat


De stoel


Veel draait bij gezond beeldschermewerken om de instelling van het beeldscherm, of de beeldschermen want we werken vaak met twee of meer beeldschermen. De hoek, welke afstand is voor jou het best, hoe groot moeten de letters zijn.

Evenzo belangrijk is de stoel waarop je zit. Voor de één moet dat een multi-instelbaar technisch hoogstandje zijn terwijl de ander een eenvoudig maar slim model het prettigst vind.


In deze workshop leer je verschillen, waar je op moet letten, wat de gevaren en voordelen zijn. 

Toetsenbord en muis


Speciale aandacht gaat uit naar de muis en het toetsenbord. Een verkeerd gebruik en langdurige repeteerbwegingen zoals klikken en in een onnatuurlijke armhouding schuiven zal vrijwel zeker tot landurige klachten leiden.


Tenzij je weet hoe je dat op moet lossen en wat er op de markt is om te voorkomen dat de muisarm een kostenpost wordt.