HSE Officer

HSE officer / preventiemedewerker

De HSE Officer


Jij bent de backbone en het gezicht van het arbeidsomstandigheden beleid. Je staat middenin het produktieproces waar je samen met de betrokken afdelingsmanager(s) de arbeidsveiligheid op de werkvloer continue verbetert. Je identificeert de gevaren en de daaraan verbonden risico's, weegt ze en stelt beheersmaatregelen op volgens de arbeidshygiënische strategie. Je geeft toolbox meetings, onderzoekt incidenten, bewaakt de machineveiligheid en onderhoudsfases. Dankzij jou verloopt het productie proces veiliger en efficiënter.

Klik voor certificaat

Geaccrediteerde cursus


Deze cursus is door het CPD Certification Service te London, geaccrediteerd in september 2015 onder nummer 1133T35 met als eindterm: working conditions and occupational safety safety course.  

In Suriname werd de cursus in samenwerking met SIVIS al meerdere keren succesvol aangeboden.

Een vergelijkbare Nederlandse cursus/opleiding is het OVK of preventiemedewerker 

De trainers


drs. Arthur Nivillac

Arbospecialist

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Mediator


Toen ik in 2012 de stap heb genomen om te gaan investeren in arbeidsomstandigheden op Curacao, was ik echt niet bewust dat er lokaal zo'n grote achterstand is voor wat betreft arbeidsomstandigheden.


Het is werken aan bewustwording van de werknemers en werkgevers, het is werken aan de fysieke omstandigheden, het is werken aan de psygische en gezondheidskundige omstandigheden, zodat wij over enkele jaren kunnen zeggen, dat er vooruitgang is wat betreft gezonde en veilige werkplekken. Op Curacao en in de Caribbean.

Huub Medina

Veiligheidskundige


Arbeidsomstandigheden en arbeidsveiligheid zijn mij op het lijf geschreven. In zogenaamde "gevaarlijke beroepen" als paragliding instructeur, havenwerker, vrachtwagenchauffeur staat veiligheid hoog in het vaandel. En terecht want de gevolgen van een incident kunnen groot zijn. Het is mij gegund om van deze en nog andere beroepen mijn kennis en kunde te bundelen, in een veiligheidskundig jasje te steken en in deze opleiding te stoppen. Daar ben ik oprecht trots op. De werkvloer wordt er dan weer een beetje veiliger en gezonder van en dát is het doel.   

De aanpak


Optima Arbo Academie zorgt ervoor dat u het beste uit uzelf kunt halen. Dat doen we door kennis en vaardigheden aan te bieden. In de cursussen staat de kennis centraal. Tijdens de trainingen zult u meer vaardigheden ontwikkelen.


Optima Arbo Academie daagt de deelnemers uit, laat ze nieuwe dingen ontdekken die aansluiten op de eigen werksituatie. Hierdoor ontstaat een goed en krachtig leereffect.

Veiligheidscultuur


Organisaties worstelen vaak met hun veiligheidscultuur. "Het moet van de ISO" is een veel gehoord argument om een helm of veiligheidsbril te dragen. Het is, samen met het management en de afdelingsmanagers jouw taak de moeten-gedachte om te buigen in een willen-gedachte en in een natuurlijke manier om het werk te doen. In een veiligere omgeving met de juiste PBM's is het prettiger werken wat de produktiviteit ten goede komt. 

Inschrijf formulier

 
 
 
 
 
 
 
 

Let op: na aanmelding middels de "Verstuur" knop komt hieronder een tekst die het verdere proces beschrijft. Er wordt geen automatische e-mail gegenereerd (die verdwijnen te vaak in de spambox).

De cursus

Wat leer je in de cursus?

 • Knelpunten herkennen
 • Knelpunten beoordelen. Hoe ernstig is het risico? Over welk knelpunt moeten we ons eerst druk maken?
 • Zoeken naar mogelijke oplossingen. Die worden meestal niet op een presenteerblaadje aangereikt. Daarom leer je waar en hoe ze te vinden. De regels, de normen en de oplossingen.
 • Hoe de knelpunten in de praktijk kunnen worden aangepakt en opgelost.

 

Cursusprogramma

 • Arbowetgeving
 • Gevaren, risico's en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Besloten ruimte
 • Gereedschappen en machines
 • Tilles, dragen, struikelen, uitglijden
 • Werken op hoogte
 • Lassen
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbo en ziekteverzuim
 • Ergonomische werkplek


Verbinder

Veilig en gezond werken is belangrijk voor werknemers om gezond de eindstreep te halen en voor plezier in het werk. Toch sterven er elk jaar overal ter wereld nog steeds duizenden werknemers als gevolg van onveilige en/of ongezonde werkomstandigeheden.


De bealngrijkste plek om hieraan te werken is op de werkplek zelf. Je bijdrage aan gezond en veilig werken kan dan heel effectief worden geïmplementeer. Samenwerking is het sleutelwoord en jij bent daarin de verbinder.


Cursusdata


19, 20 en 21 april 2021

november 2021


Cursus specificaties


Niveau: minimaal SBO/VSBO/MAVO

Uitvoerder: Optima Arboacademie BV

Adres: Metselaarsweg 2, Salinja

Duur: 3 dagen

Tijden: 08:00 tot 17:00

Prijs: 950 NAF ex OB.

Inclusief lesmateriaal


Perspectieven


Je kunt in de functie rollen vanuit een meer specialistische functie en je daarna gaan verbreden. Relatief vaak zit er iemand vanuit een praktijksituatie op de positie. Dat is niet vreemd want de functie vergt inzicht in de processen van de organisatie.


Net zoals bij andere beroepen is er geen plafond. Je kunt doorgroeien naar MVK of HSE manager.