Leidinggeven

Leidinggeven

Eéndaagse cursus

Doelgroep


 • Jong ervaren tot en met mid ervaren
 • Zeer geschikt voor leidinggevenden die vanuit de inhoud zijn doorgegroeid naar een leidinggevende positie.
 • Diegenen die binnenkort een promotie naar een leidinggevende functie tegemoet kunnen zien.

Voor professionals die zich willen ontwikkelen tot een nog betere leidingevende

In deze eendaagse training ‘Leidinggeven’ kijken we naar de vaardigheden van u als leidinggevende enerzijds en naar de behoeften en vaardigheden van de medewerkers anderzijds.


Nog te vaak wordt gedacht dat leidinggeven een kwestie is van tegen je medewerker zeggen wat hij of zij moet doen en vervolgens er vanuit gaan dat dit ook gebeurt. En dan vervolgens verbaasd zijn als de opdracht niet is uitgevoerd. Hoe krijg je het als leidinggevende nu voor elkaar dat het wél gebeurt wat je vraagt en dat je medewerkers bereid zijn om voor je in beweging komen?


Heb je jezelf als leidinggevende wel eens afgevraagd waarom het toch zo moeilijk is om zaken voor elkaar te krijgen bij je medewerkers? Maar heb je dan wel eens goed gekeken naar de mensen die voor jou het afdelingswerk verrichten? Zijn zij allemaal hetzelfde, hebben ze allemaal dezelfde ervaring of opleiding? Zijn er misschien medewerkers die wat meer begeleiding nodig hebben, of aandacht, of juist zelfstandigheid? Hebben sommige collega’s misschien een heel andere culturele achtergrond?

Onder het kopje “Read More”

In deze eendaagse training ‘Leidinggeven’ kijken we naar de vaardigheden van u als leidinggevende enerzijds en naar de behoeften en vaardigheden van de medewerkers anderzijds. Met het ‘Johari window’ en ‘competentie kwadrant’ geven we in de cursus inzicht in het eigen functioneren als leidinggevende. Aan de hand kijken we onder meer naar ‘situationeel leiderschap’ waarmee we in kaart brengen waar medewerers in hun ontwikkelproces zitten. En dus ook op welke manier zij daarin het beste kunnen worden ondersteunt en waardoor zij worden gemotiveerd.Anders dan vroeger hebben medewerkers vandaag de dag het meeste behoefte aan:

 • Respect
 • Informatie
 • Koers
 • Zelfstandigheid en zinvol werk
 • Waardering
 • Perspectief

Corona heeft het nodige veranderd in de manier van werken en aansturen. Gezamenlijk inventariseren we wat voor invloed dit heeft op de manier van leidinggeven tijdens ‘remote management’ en ontvangt u de belangrijkste tools om ook in deze tijd uw medewerkers productief en betrokken te houden.

Cursus specificaties


Niveau:           MBO+

Uitvoerder:     Optima Arboacademy BV en A Priori HR Consultancy BV

Adres:             Metselaarsweg 2, Salinja,

Duur:              eendaagse cursus

Tijden:            08:30 tot 17:00

Prijs:                Naf. 495,00 excl. O.B.

Cursusmateriaal


 • Uitreiking slides
 • Om de prijs beheersbaar te houden kan zelf worden gekozen om een e-book te bestellen, ‘Praktisch Leidinggeven’ van Bert Pol, voor 12.95 euro

Inschrijfformulier

 
 
 
 
 
 
 
 

Let op: na aanmelding middels de "Verstuur" knop komt hieronder een tekst die het verdere proces beschrijft. Er wordt geen automatische e-mail gegenereerd (die verdwijnen te vaak in de spambox).

De trainers


drs. Arthur Nivillac

Arbospecialist

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Mediator


Toen ik in 2012 de stap heb genomen om te gaan investeren in arbeidsomstandigheden op Curacao, was ik echt niet bewust dat er lokaal zo'n grote achterstand is voor wat betreft arbeidsomstandigheden.


Het is werken aan bewustwording van de werknemers en werkgevers, het is werken aan de fysieke omstandigheden, het is werken aan de psygische en gezondheidskundige omstandigheden, zodat wij over enkele jaren kunnen zeggen, dat er vooruitgang is wat betreft gezonde en veilige werkplekken. Op Curacao en in de Caribbean.

Peter van Loon

Managing Human Resources


Peter van Loon heeft zijn studie Managing Human Resources afgerond in Nijmegen en aan de Universiteit van Hertfordshire. Hij is al meer dan 30 jaar actief in het HR werk in  binnen- en buitenland.


Hij is enthousiast over zijn vak en deelt vanuit zijn bureau Ȃ Priori HR Consultancy graag zijn ervaring met anderen zodat vaak op eenvoudige en praktische wijze kennis wordt opgebouwd om soepel om te kunnen gaan met het belangrijkste kapitaal binnen de organisatie; de medewerkers.


Dr. Tom van den Belt

Organisatie agoog


De gastdocent van deze opleiding is dr. Tom van den Belt.  Hij is aanvankelijk HBO opgeleid als agoog en VO-opgeleid als organisatie-agoog.


Zijn masterthesis organisatiepsychologie (1992) ging over de strategische positionering van Bedrijfsmaatschappelijk Werker (BMW) binnen het krachtenveld van de arbeidsverhoudingen. Hij heeft diverse publicaties o.a. over BMW, leiderschap en Human Resources Manager (HRM). Zijn proefschrift (managementwetenschappen) handelt over ethiek van leiderschap en HRM. Naast inhoudelijke scholing in b.v. presentatiebenadering, is hij opgeleid tot filosoof-ethicus 9MA) van de managementwetenschappen.


Naast diverse artikelen over ethiek van leiderschap en werkgeverschap publiceerde hij in 2018 het boek Goed werkgeverschap & goed werknemerschap. Ethiek van bedrijfscultuur, leiderschap en arbeidsrelaties.


De aanpak


Optima Arbo Academie zorgt ervoor dat u het beste uit uzelf kunt halen. Dat doen we door kennis en vaardigheden aan te bieden. In de cursussen staat de kennis centraal. Tijdens de trainingen zult u meer vaardigheden ontwikkelen.


Optima Arbo Academie daagt de deelnemers uit, laat ze nieuwe dingen ontdekken die aansluiten op de eigen werksituatie. Hierdoor ontstaat een goed en krachtig leereffect.