Work / life balance
Het waren al hectische tijden, het waren al moeilijke tijden, het waren al chaotische tijden. We stonden met zijn allen op de ring in de file om eerst de kinderen naar school te brengen en daarna direct door naar het werk te gaan. We waren al gestresst voordat we begonnen.
Vandaag, nu velen van ons thuiswerken met de kinderschare in ons nek. Of we hebben juist te weinig werk, of teveel, vandaag is er een nieuw tijdperk aangebroken. Het era van het thuiswerken. Het era dat je baas controle uitoefende omdat hij toezicht kon houden is voorbij. We moeten het nu zelf doen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet gek maakt? Hoe zorg je ervoor dat je het evenwicht tussen (thuis)werken en privé gezond houdt?
Hoe voorkom je een burn-out?
Wanneer er sprake is van onbalans dan is vraag en aanbod niet in overeenstemming met elkaar. Zo ook in het werk. Er kan sprake zijn van overbelasting, van onderbelasting maar ook van carrieredruk of pesten, verveling, PSA, thuissituaties, marktwerking en noem de oorzaken maar op.
De hamvraag is steeds: hoe voorkom je dat je er niet van kunt slapen? Hoe voorkom je dat je je werk "mee naar huis neemt? ".
drs. Arthur Nivillac,
Arbospecialist
Bedrijfsmaatschappelijk werker
Mediator
Toen ik in 2012 de stap heb genomen om te gaan investeren in arbeidsomstandigheden op Curacao, was ik echt niet bewust dat er lokaal zo'n grote achterstand is voor wat betreft arbeidsomstandigheden.
Het is werken aan bewustwording van de werknemers en werkgevers, het is werken aan de fysieke omstandigheden, het is werken aan de psychische en gezondheidskundige omstandigheden, zodat wij over enkele jaren kunnen zeggen, dat er vooruitgang is wat betreft gezonde en veilige werkplekken. Op Curacao en in de Caribbean.
Let op: na aanmelding middels de "Verstuur" knop komt hieronder een tekst die het verdere proces beschrijft. Er wordt geen automatische e-mail gegenereerd (die verdwijnen te vaak in de spambox).
Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt.
Het model gaat uit van drie niveaus waarop organisaties en mensen opereren: wat je doet, hoe je het doet en waarom je het doet. Dus niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten.