Gezondheidsmanagement

Gezondheidsmanagement is een cruciaal onderdeel van het bevorderen van de fysieke en mentale veerkracht van werknemers, wat direct van invloed is op hun arbeidstevredenheid en duurzame inzetbaarheid. Deze betekenis wordt treffend beschreven door Pieter Diehl en Jeroen Stoffersen in hun boek "Integraal gezondheidsmanagement: duurzame inzetbaarheid, een praktische handleiding voor HR en management".

De gezondheidsmanager speelt een essentiële rol bij het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers hun volledige potentieel kunnen benutten. Hij streeft ernaar om een klimaat te scheppen waarin elk individu de mogelijkheid heeft om uit te blinken. Managen betekent hierbij het scheppen van de optimale omstandigheden waarin anderen hun beste resultaten kunnen behalen.

Integraal Gezondheidsmanagement
De term Integraal Gezondheidsmanagement (IGM) wordt vaak gebruikt om het systematische beheer van bedrijfsactiviteiten te beschrijven, gericht op het bevorderen van zowel de gezondheid van werknemers als het welzijn van de organisatie. Volgens de definitie in de TNO-eindrapportage over Integraal Gezondheidsmanagement wordt gezondheid beschouwd als een strategische kwestie voor bedrijven en instellingen.

Implementatie van Gezondheidsmanagement
Een succesvolle implementatie van gezondheidsmanagement vereist aandacht voor verschillende aspecten. Allereerst is het cruciaal dat de top van de organisatie het initiatief ondersteunt en een voorbeeldrol vervult. Het belang van deze betrokkenheid kan niet worden overschat.

Ten tweede is inzicht in de resultaten essentieel, en dit wordt vaak bereikt door middel van een nulmeting. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de uitgangssituatie om de impact van inspanningen te kunnen meten. Hierbij zijn ziekteverzuimcijfers en gegevens uit medewerkerstevredenheidsonderzoeken, met een focus op Arbo, waardevolle bronnen.

Tot slot is het vormen van een multidisciplinaire werkgroep van groot belang. Gezondheid raakt de hele organisatie en het betrekken van alle belanghebbenden in een vroeg stadium bevordert het draagvlak. Denk hierbij aan vertegenwoordigers van de ondernemingsraad/medewerkers, het managementteam en HR.

De return on investment van integraal gezondheidsmanagement wordt geschat op 1 op 3,5, volgens John Griffith (2008). Het bevorderen van gezondheidsmanagement is niet alleen een teken van goed werkgeverschap, maar het levert ook tastbare voordelen op.

Duurzame Inzetbaarheid
Het uiteindelijke doel van alle inspanningen op het gebied van gezondheidsmanagement is het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dit houdt in dat medewerkers productief, gemotiveerd en gezond blijven werken binnen de organisatie.